Kakavos sviestas arba aliejus išgaunamas spaudžiant kakavos pupeles (lot. Theobroma cacao). Sausoji masė – tai kakavos milteliai, skystoji dalis – kakavos sviestas.
Kakavos sviestas arba aliejus vertinamas kaip augalinis riebalas, neturintis cholesterolio. Apdorojamas iki 48°C temperatūros. Išgaunamas šaltuoju būdu spaudžiant kakavos pupeles (lot. Theobroma cacao). Sausoji masė – tai kakavos milteliai, skystoji dalis – kakavos sviestas. Turi subtilų šokolado aromatą ir skonį.
Naudojamas šokoladams, kepiniams. Plačiai vartojamas kosmetikoje: minkština ir drėkina odą, ypač rekomenduojamas sausai, rankų, taip pat brandžiai odai, strijų prevencijai.
Turi daug mononesočiųjų riebiųjų rūgščių.
Maistinė vertė (100 g tipinio produkto): 897 kcal/3689 kJ: baltymų <0.1 g, riebalų 99.7 g (iš jų sočiųjų 8.5 g, mononeso-čiųjų 60.3 g, polinesočiųjų 30.9 g), angliavandenių <0.1 g (iš jų cukrų <0.1 g), skaidulinių medžiagų <0.1 g, natrio <0.05 mg.
Tirpsta kūno temperatūroje (~35°C), todėl šokoladas su kakavos sviestu yra kietos konsistencijos kambario temperatūroje ir tirpsta įdėjus į burną.
Ši savybė taip pat naudinga gaminant medicininės paskirties žvakutes, o taip pat įvairius kūno, lūpų balzamus. Nepaisant kietos konsistencijos, vos užtepus kakavos sviesto ant odos, jis labai maloniai ištirpsta ir susigeria. Naudojamas ir natūralių muilų gamyboje.